Tämä postaus sisältää affiliate-linkkejä, joiden kautta saan pienen komission, mikäli päädyt ostamaan tuotteen linkin kautta. Linkit on merkitty (*) merkillä. Komissioilla ylläpidän tätä blogia. Kiitos avustasi.
Moikka Moi!
Tässä tahtoisin jälleen, jakaa kanssasi vähän lisää näitä mietteitä liittyen persialaiskissojen kuivaruokintaan. Ehkä sinullakin on mietteitä liittyen tähän aiheeseen…?
Laaja valikoima eri tarpeisiin
Olen huomannut, että useimmilla eri kissanruokien valmistajilla on tarjota enemmän kuivaruoka vaihtoehtoja, kun märkäruoka vaihtoehtoja, mitä tulee kissan rotuun, ikään ja muihin erityistarpeisiin. Syitä tähän on varmasti monia, mutta tärkeintä kuitenkin on, että vaihtoehtoja löytyy, sillä yksilöitähän nämä kissammekin ovat. Eroavuuksia tosiaan löytyy mm. eri rotujen välillä liittyen energisyystasoihin, aineenvaihduntaan ja karvoitukseen ym. Jokaisen rodun sisältä löytykin sitten eri ikäisiä ja eri tilanteissa, sekä vaiheissa eläviä kissoja jne. On siis ymmärrettävää, että kunkin yksilön tarpeet vaihtelevat sen elämänkaaren aikana. Esimerkiksi, leikatun kissan tarpeet liittyen ravintosisältöön muuttuvat huomattavasti, kun hormoonitoimintaan tulee radikaali muutos. Muutoksia ei tietenkään tule tähdä liian “äkillisesti”, joten tässäkin asiassa on hyvä huomioida, että muutoksesta ei tule “äkillistä” jos pysyy samoissa, pohjiltaan samoissa tuotteissa, eli tavaramerkeissä.
Entä tämän kissalan persialaiset…?
Täällä meillä on monenikäistä ja tapaista yksilöä ja heidän kohdallaan olen päätynyt käyttämään Royal Caninin laadukkaita kuivaruokia kaiken ruokinnan perustana. Kuten olen jo aikaisemmin maininnut niin kissojeni ruokavalioon kuuluu myös muuta kuin kuivaruokaa, mutta kuivaruokaa saavat kuitenkin joka päivä tasaiseen tahtiin. Osa kissoista syövät mielellään muutakin, kuten raakaravintoa ja märkäruokaa, mutta löytyy täältä niitäkin, jotka eivät huoli muuta kuin kuivanappuloita. Kaikki yksilöt kuitenkin syövät, hyvällä ruokahalulla, oman osuutensa kuivaruokaakin. Kuivaruoka tarjoillaan meillä ihan kuivana ja se on toiminut ihan hyvin. Olen nimittäin humannut, että ne yksilöt, jotka syövät vain pelkkää kuivaruokaa, kyllä osaavaat ja ymmärtävät juoda ihan riittävästi. Ja tämän kyllä huomaa, kun seuraa ulosteita ja kissan yleistä olemusta.
Ennen, oli ennen…
Aikoinaan, kun vielä syötin kaikille kissoillen, lähes tulkoon vain kuivaruokaa, niin huomasin kyllä, että oksentelua esintyi huomattavasti enemmän, kun osa ahmi mahansa täyteen ja joutuivat sitten oksentamaan, kun ruoka alkoi turvota mahalaukussa vieden yhtäkkiä enemmän tilaa. Tästä ollaan kuitenkin päästy, kun tarjolla on päivittäin muutakin, niille joille se on nesteytyksenkin kannalta paras vaihtoehto. Tiedän, että tämä riittävä juominen on ollut paljonkin “tapetilla” nykyisin, joten otan sen seikan esille tuonnempana, kun puhutaan kuivaruokinnan varjopuolista.
Säilyvyys
Kuivaruoka tosiaankin säilyy melkoisen pitkään avatussakin pakkauksessa. Muistettava kuitenkin on, että sekin on syytä säilyttää viileässä, kuivassa ja valolta sujattuna. Vaikkakin se on prosessoitua ja näennäisen kuivaa, niin ne sisältävät rasvoja ja valkuaisaineita, jotka saattavat härskiintyä, jos säilytysohjeita ei noudateta. Härskiintynyt rasva ei ole terveellistä kenellekkään. Mutta, oikein säilytettynä se tosiaankin pysyy käyttökelpoisena ja maukkaana pitkään. Tietenkin on hyvä mitoittaa ja laskeskella tämänkin ruokamuodon kulutus siten, ettei hamstraa turhaan. Ainahan on parempi saada syötettyä ruoka kuhtuullisen ajan sisällä, sillä haihtumistakin tietysti tapahtuu ja ruoka saattaa myös vangita itseensä hajua ja makua ympäristöstä, vaikkakin säitytys on asianmukainen. Se on tuo “happi” sellaista, että se saattaa aikaansaada muutoksia eri yhdisteissä.
Parasta ennen…
Eli, minun suositukseni on, että aukaistu ruokapakkaus olisi hyvä saada syötettyä n. kolmen – neljän viikon sisällä, jotta siitä saa kaiken tarpeellisen hyväksikäytettyä. Kaikista pakkauksista löytyy nykyisin parasta ennen päiväys ja se saattaa kattaa useamman kuukauden, käyttöaikaa saattaa olla jopa pitkästi yli puoli vuotta. Tämä tietysti riippuu myös siittä, kuinka kauan tavara on ollut kauppiaan hyllyllä ennen ostohetkeä. Muistettava on kuitenkin, että nämä parasta ennen päivämäärät pätevät lähinnä avaamattomiin pakkauksiin.
Ja taas…kissa kyllä päättää itse
Kuten aikaisemmin tuossa kirjoittelinkin, niin monessa asiassa se on kuitenkin kissa itse, joka päättää mitä syö ja mitä ei. Näiden minun persialaisteni keskuudesta löytyy monenlaista ruokailijaa. Kuten olen jo aikaisemmin maininnut, niin osa heistä, ei kerta kaikkiaan suostu syömään muuta kun kuivaruokaa sellaisenaan. Eli, näiden kohdalla on tosi hyvä, että näistä kuivaruoista löytyy moniin, usein myös vaihteleviinkin, tarpeisiin ja mieltymyksiin.
Yksilöllisyyden sijaan tarjoillaan monipuolisesti
Tällaisen kissamäärän kanssa, kun täälläkin on, niin tajoilua on vaikea järjestää ihan yksilölliseksi, joten pyrkimys on sen sijaan, pitää se monipuolisena. Monipuolisuudella tarkoitan lähinnä sitä, että päivittäin tarjotaan kuivaruokaperustan lisäksi myös märkäruokaa, tai/ja raakaruokaa niille jotka sitä syövät. Mitä tuohon kuivaruokaperustaan tulee, niin siihenkin saa sitä vaihtelua kun välillä sekoittelee tai vuorottelee saman tavaramerkin sisältä löytyviä vaihtoehtoja. Näillä vaihtoehdoilla tarkoitan esimerkiksi rotukohtaista perusruokaa, turkin ja ihon hyvinvoinnin tehostamiseen tarkoitettua ruokaa, näyttelykunnon saavuttamiseen tarkennettua ruokaa jne. Eli näitä pystyy ihan turvallisesti sekoittelemaan ja vuorottelemaan keskenään, juuri sen hetken tarpeisiin sopivaksi. Sekoitusten sisältöön ja vuorotteluihin voivat vaikuttavat useatkin tekijät, kuten vuodenajat (liittyen karvanlähtöön) ja monet muutkin seikat, kuten aktiivisuus ym.
Eri ryhmien ruokinta
Tällä meillä kissat asustavat ryhmissä, kuten monissa muissakin kotikissaloissa, jolloin kuivaruokintaa pystyy muokkaamaan kunkin ryhmän tarpeiden mukaan, kun seuraa heidän päivittäistä kuntoa ja vointia. Tosin ryhmissä saattaa esiintyä eri ikäisiä ja omilla mieltymyksillä varustettuja yksilöitä, mutta kun oppii tietämään kunkin yksilön tarpeet ja mieltymykset tämä ryhmän sisällä, niin aika pian oppii tarjoilemaan parhaiten soveltuvalla tavalla. Ryhmiäkin joutuu tietysti muokkailemaan välillä niitäkin, johtuen juuri näiden muuttuneiden tarpeiden mukaan. Esimerkkinä tilanne, kun jokin emokissoista odottaa pentuja ja sen ravinteelliset tarpeet muuttuvat. Emokissat saavat usein miten asettua olemaan omiin tiloihinsa, joko ihan omaan rauhaansa, tai toisen hyväksytyn emon, tai hyvän kaverin kanssa, jolloin ruokintakin muuttu yksilöllisemmäksi.
Pennuille sitä ja aikuisille tätä…
Huomioitavaa kuitenkin on, ettei syötä kissanpennuille tarkoitettua ruokaa aikuisille kissoille. Useassa kissanpennuille tarkoitetuissa ruoissa on nimittäin käytetty laaktoosia sisältävää maitoa, ja sitä eivät aikuiset kissat kovinkaan hyvin siedä. Kissat siis sietävät laaktoosia vain tietyn ajan pentuina. Tämä sietokyky vähenee pikkuhiljaa ja jo noin vuoden ikäisenä se sitten onkin jo täysin intolerantti tälle laktoosille. Joten jos sekoituksia lähtee tekemään, niin kannattaa muistaa, ettei anna penturuokaa sisältäviä ruokasekoituksia aikuisille yksilöille, eli yli vuoden ikäisille.
Erityistarpeisiin…
Sitten on vielä nuo erityistarpeisiin tarkoitetut kuivaruoat. Osaa nistä pystyy syöttämään ihan turvallisesti, varsinkin sekoitettuna, ilman eläinlääkärin määräystä, ainakin “kuuri”luontoisesti. Näitä erityistarpeisiin tarkoitettuja rehuja löytyy monesti niin sanotusti eri tehoisina ja joitakin, lähinnä ennaltaehkäiseviä/ylläpitäviä variantteja on saatavana sieltä mistä perusvariantitkin. Vaikkakin kasvattajat, kuten minäkin, useinmiten tilaavat kuivaruoat suoraan oman valitun tuotemerkin pääpaikasta, niin meillekkään ei kuitenkaan tarjota sellaisia ruokia, jotka kuuluvat siihen lääkinnälliseen kategoriaan. Niitä kylläkin saa mualtakin kuin eläinlääkäreiden takaa, mutta kannatta kuitenkin aina näitä käyttäessä olla se eläinlääkärin suositus asian takana.
Kissan ravintoainetarpeiden tyydyttäminen…
Sitten näissä kuivaruoissa on myöskin se hyvä puoli, että ne sisältävät kaikki kissan tarvitsemat vitamiinit ja hivenainet ja syöttämällä näitä ainakin osittain, niin saat varmistettua etteivät kissasi jää ainakaan täysin vaille näitä tärkeitä aineita. Tällä tarkoitan sitä, että jos teet niin kun minäkin välillä, eli annat kissallesi/kissoillesi ihan tavallista kaupan jauhelihaa tai lihasuikaleita, jotka eivät sisällä kaikkea niitä aineosia, joita kissat tarvitsee, niin puuttuvat osat, eli ne kivennäiset ja vitamiinit voi sitten tarjolilla mm. näiden kuivanappuloiden muodossa. Muuten on syytä lisätä siihen jauhelihaan tai suikaleiden sekaan näitä tärkeitä aineita sisältävää erillistä lisäävalmistetta. Erästä sellaista valmistetta olenkin jo vilautellut tuolla aikaisemmin liittyen raakaravintoon ja sen valmistamiseen itse. Käy ihmeessä vilkaisemassa, jos tarve vaatii.
Käytännössä toteaminen
Aikaisemmassa postauksessa kerroinkin jo jonkin verran, kuivaruokien laadusta ja sen vastuullisesta tuottamisesta, joten palailkaamme vielä hieman siihen. Nyt tiedämme jo sen, että kuivaruoka on prossesoitua ja monen mielestä kyseenalaista, mutta yllä on otettu huomioon myös sen hyviä puolia, joten mennäänpä niihin asioihin, joita pystymme toteamaan ihan noin käytännössä…
Taustalta löytyy tietämystä
Eli, laadukkaiden tuotteiden taustalta löytyy paljon tutkimusta ja tietoa kissojen tarpeista ja toiminnasta, mikä osaltaan myös työllistää montakin osaavaa tahoa. Mukana näiden tuotteiden kehittelyssä on monenlaista osaajaa ja toimijaa. Omalta osaltani luotan valitsemani tuotemerkin tietoihin siitä, että asioita tutkitaan, seurataan ja kehitetään. Kuten jo aikaisemmin olen todennut, niin eivät olisi pysyneet markkinoilla, jolleivät olisi ajantasalla ja kuluttajat tyytymättöminä. Ja, jos otetaan mukaan eläinlääkärit ja heidän tietämyksensä liittyen eläinten ruokintaan ja hyvinvointiin, niin minuun kyllä iskostuu luottamus siihen, että mistään huonosta vaihtoehdosta ei ole kyse, tässäkään tapauksessa. Kaikkeen löytyy aina paras ratkaisu, jos vain haluaa ja pyrkimystä löytyy. Näin ollaan, ehkä pois luonnollisista valinnoista, mutta tähänhän ollaan kuitenkin tultu, koko maailmaa kattavasti.
Allergiat
Kun itsekin olen, näin ihmisenä, allerginen monelle ravintoaineelle, niin tahtoisin muistuttaa, että myöskin kissamme voivat näin olla. On siis hienoa, että näitä prossessoituja, allergiaan liittyviä kuivaruokavaihtoehtoja on olemassa niille kissoille, joilla allergiaa ilmenee. Paljolti on juuri prosessoinin ansioita, että nämäkin vaihtoehdot on saatu esillä. Siedettävyys on siis tuotu esille nimenomaan käsittelyn kautta. Löytyyhän tietysti muitakin vaihtoehtoja tällaisen kissan kohdalla, mutta monimutkaiseksi voi tulla ilman tätä “käsiteltyä” vaihtoehtoa. Sitten on valinnaista miten tällaisen vaihtoehdon tahtoo tarjota, kuivana tai märkänä, riippuen tietysti kissan mieltymyksistä. Prossessoinin kautta monikin yksilö kuitenkin saa tarvitsemansa aineosat osakseen, ja pystyy voimaan hyvin siinä missä muutkin.
Vain tarvittaessa…
Tuossa mainitsin jo sen seikan, että vahvasti erityistarpeisiin liittyvään ruokintaan liittyvät asiat on syytä käydä läpi eläinlääkärin kanssa, mutta joitakin tuotteita voi kuitenkin käyttää, ihan turvallisesti, tilapäisiin tilanteisiin. Tahtoisin tässä tuoda esille tämän erään erityistarpeisiin tarkoitetun ruoan, josta minulla on hyviä kokeamuksia liittyen mm. tilapäisiin suolistohäiriöihin ja niiden torjuntaan.
Pötsin tasapainottaja, ja muutakin…
Joskus on sattunut tilanteita, jossa kissoillani on mennyt mahat sekaisin ja tasapainoa on haettu monin keinoin ja moniakin tuotteita kokeillen. On kokeiltu kissoille tarkoitettuja maitohappovalmisteita ym, mutta mutta… Kun eivät oikein tahdo näitä syödä, ei edes muuhun ruokaan sekoitettuna. Näitä meidän “kullanmuruja” kun ei noin vain hämätä… Kuulostaako tutulta? Tämä Gastrointestinal on kyllä maistunut näille meidän asukeille ja sen tulokena on saatu asiat taas tasapainoon, aina kun tarvetta on ilmennyt.
Tätä ruokaa en kuitenkaan suosittele käytettäväksi jatkuvasti, ilman eläinlääkärin suositusta yksilöllisesti kohdistettuna, johtuen tiettyjen aineosien runsaudesta, mutta illman muuta suosittelen tilapäisiin tilanteisiin, ja se on välillä ollut hieno “pelastus” näiden pitkäturkkien kohdalla (ymmärrät varmaan mihin tuolla viittaan), maittavuudellaan.
Täältä sen löydät…
Kyseistä ruokaa löydät mm. seuraavista nettimyymälöistä:
Peten Koiratarvikkeelta, Royal Caninin Gastrointestinal (*), sekä
Zoo Plussalta, Royal Caninin Gastrointestinal (*).
Tuotteen voit löytää myös joiltakin elänlääkintäklinikoilta. Tuotteen ajankohtainen hinta saattaa vaihdella, joten vertaille mielellään. Mainituilta nettisivuilta ja tuotetta myyviltä klinikoilta saat lisätietoa tästä ruoasta ja sen käyttötarkoituksista, jotta voit perehdy asiaan ennen käyttöä.
Tähän loppuun toteaisin vielä kerran sen, että en tosiaankaan lähtisi julistamaan kuivaruokia ihan täysin sinne pannaan. Sillä selväähän on, että joillekin yksilöille tämä saattaa olla ainut käypä vaihtoehto, mikäli sikäli kissa itse saa päättää ja voida hyvin.
Tällaista tällä kertaa…
Toivottavasti palaillaan taas pian astialle…
– Sirpa & Kissat –