Tämä postaus sisältää affiliate-linkkejä, joiden kautta saan pienen komission, mikäli päädyt ostamaan tuotteen linkin kautta. Linkit on merkitty (*) merkillä. Komissioilla ylläpidän tätä blogia. Kiitos avustasi.
No, kyllähän se maistuu, ainakin suuremmalle osalle kissapopulaatiota.
Joko sinä olet kokeillut raakaravintoa kissallesi?
Tässä postauksessa kerron sinulle hieman siitä, mitä kannattaa ottaa huomioon raakaravinnon suhteen.
Sitoutunut Lihansyöjä
Kissa on, tai sen elimistö on, täysin sitoutunut lihan syöntiin. Eli, porkkanat ja perunat eivät kuulu sen luontaiseen ruokavalioon. Nykyisin kaupataan paljon viljattomia kissanruokia, mutta totuus on se, että vilja on korvattu juureksilla ja se ei asiaa paranna. Sekä vilja, että juurekset koostuvat pääasiassa hiilihydraateista ja niiden tarve on kissalla lähes olematon. Kissan ruoan (kiinteän aineen osalta) tulisi suuremmalta osaltaan, yli 90 prosenttisesti, koostua proteiineista ja rasvoista (n. 60/30), joten paljon ei jää tilaa hiilareille.
Vaikeutena selvittää ruokien varsinainen sisältö…
Kun ostat kissanruokaa, niin sinun on hyvin vaikea selvittää mitä ne oikeasti sisältävät, sillä sisällysluoettelossa sitä ei kuvata oikella tavalla, eikä oikeissa suhteissa. Tähän palataan vielä tulevissa postauksissa.
Tälle saalistajalle sopivaa…
Kissa on tunnetusti hyvin tarkka ruokansa suhteen ja sillä on erinomainen haju- ja makuaisti. Eli, palataan hetkeksi takaisin luontoon ja mietitään, mitä kissa siellä hankkisi ravinnokseen. Kissa on pieni petoeläin ja saalistaisi siellä, sille sopivan kokoista saalista, eli hiiriä, rottia, lintuja, jäniksenpoikasia, sirkkoja ja toukkia ym ym. Mitä kaloihin tulee, niin saattahan niitäkin joskus jäädä mataliin vesiin sätkyttelemään, jolloin saattavat nekin, näin ollen, joutua kissojen saaliiksi. Luonnossa kissa on varsin etevä saalistaja. Ensin se vaani ja lähtee sitten keskittyneeseen jahtiin saaliinsa perään. Saaliin kiinni saatuaan ottaa sen hengiltä ja syö sitten poskeensa. Tämä saalistaminen on kissoille hyvin tärkeä stimulantti, emmekä saa unohtaa sitä myöskään sisäkissojemme kohdalla. Mutta tästäkin enemmän toisella kertaa.
Luontainen Nesteytys…
Mitä nesteeseen tulee, niin kissa saisi tällaisen luontaisen saalistamisen myötä suurimman osan elimistönsä tarvitsemasta nestetyksestä, eli noin 75% kokonaistarpeesta. Saaliin kautta saatu nesteytys onkin kissan elimistölle kaikista paras, sillä se on tasaista ja soveltuu parhaiten elimissä tapahtuvien prosessien kulkuun. Tämän perusteella kissalla ei luonnossa ole kovaa tarvetta päästä vesilähteelle juomaan kovinkaan usein. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö vettä tulisi olla jatkuvasti tarjolla, sillä jäähän tuohon vielä tuo 25% osuus nesteytyksestä .Näihinkin asioihin palaataan vielä myöhemmissä postauksissa.
Suhteellisuus ennen kaikkea…
Vielä näistä, kissalle luonnollisita saaliseläimistä ja siitä, että ne ovat kooltaan oikeassa suhteessa kissaan omaan kokoonsa nähden. Tämä tarkoittaa, että kissa pystyy syömään ja hyödyntämään lähes kaikki osat saaliistaan. Mutta, esim hiirestä, kissa kuitenkin jättää sappirakon syömättä, ihan ymmärrettävistä syistä. Kun olen joskus seurannut, kun kissani syövät kokonaista pientä kalaa, niin en ole samaa huomannut, vaan koko kala (pala palalta) on, ainakin tuolloin, mennyt kokonaan kaupaksi. Useimmiten, karvaisen eläimen syötyään, kissa oksentaa ylimääräiset karvat pihalle karvapallona, niin kuin omiensakin, mahaan kertyneiden, karvojen kohdalla. Linnuilta kissat “nyppivät” sulat pois, samoin enimmät höyhenet, ennenkuin syövät ne. Tällaisella dietillä kissan hampaatkin puhdistuvat luonnollisesti ja leukaniveletkin pysyvät kunnossa.
Kaikkia saaliselämen osat ovat tärkeitä kissallesi…
Kissa saa, koko eläimen syödessään, kaikki tarvitsemansa ravinteet. Lihaskudoksista ja elimistä kissa saa tarvitsemansa proteiinit, osan nesteistä, rasvat ja hiilihydraatit (jos niitä esintyy saaliin mahalaukussa). Tämän lisäksi, kissa saa myös luista, verestä, aivoista, silmistä, ihosta yms., tärkeitä kivennäis- ja hivenaineita ja vitamiineja ja myös näistä, sitä nestettä. Ja näin ollen, luonto huolehtii tasapainosta parhaimmalla mahdollisella tavalla.
Varantaako “Raaka” kissasi terveytä?
Raakaravintoa ei pidä “pelätä”. Saatat ajatella, että ruoka on kissalle tuvallisempaa kypsennettynä, mitä tulee bakteereihin ja muihin taudinaiheuttajiin, mutta näin ei kuitenkaan ole. Itse asiassa bakteerit, kuten esim. samonella, ilmenevät useammin keitetyissä valmisteissa kuin missään tuoreessa lihassa. Joskaan suurta riskiä ei kummankaan osalta ole.
Kissat ja Laktoosi…
Moni voi ajatella, että lehmänmaito on sekin raakaravintoa! Lehmänmaitotuotteet eivät kuitenkaan sovi ihan sellaisinaan kissoille, sillä aikuiset kissat ovat täysin laktoosiintolerantteja. Pentukissat kylläkin sietävät laktoosia elämänsä alkuvaiheessa, joskin sietävyys vähenee melkoisen nopeasti ja päättyy n. vuoden ikäisinä täysin. Emän tuottama maito onkin lehmänmaidosta hyvinkin poikkeavaa koostumukseltaan, vaikkakin sekin sisältää laktoosia. Kissojen pennuilleen tuottama maito on valkuaisrakenteeltaan ja suhteitaan erillaista kuin lehmänmaito. Ja kun näiden maitojen rakenne tosiaankin poikkeaa huomattavasti toisistaan, niin pentu ei pysty suolistossaan hajottamaan, ihan noin vain “”vierasperäistä” maitorakennetta. Lehmänmaidosta tarkkaan jalostettuja tuotteita voidaan kylläkin tarpeen niin vaatiessa käyttää, avuntarpeessa oleville kissanpennuille. Lehmänmaito sellaisenaan, ei kuitenkaan ole suotavaa ja sellaisenaan tarjottuna se todennäköisesti aiheuttaa vain mahavaivoija (vakaviinkin). Laktoosittomista lehmänmaito tuotteista, aikuisille kissoille, en kuitenkaan lähde täysillä väittelemään.
Pieni pointti, tähän väliin…
-Kissat eivät grillaa, eivätkä käy lypsyllä-
Raakaravinto vaihtoehtona, ja/tai lisänä…
Nythän on kuitenkin niin, etteivät meidän sisäkissat enään elä täysin lunnonvaraisesti, joten meidän täytyy löyää muita ratkaisuja raakaravinnon suhteen. Esittelen tässä, postauken loppupäässä, erään raakaravinto “reseptin”, jota olen käyttänyt. Reseptejä voi muunnella “maun” ja sietorajoituksien mukaan.
Kissakin voi olla allerginen,,,
On muistettava, että myös kissat voivat olla allegisia joillekin ravintoaineelle. Suosittelen täten, ettet sekoita kalaa, kanaa ja muita lihalajikkeita keskenään heti alkuunsa, vaan aloita ensin yhdellä lajikkeella. Jos, kuitenkin jo tiedät ettei kissasi kärsi minkäänlaisista allergioista, niin voit sekoitella hieman vapaammin. Huomiona, että tämän reseptin osalta olen käyttänyt manuaalista lihamyllyä. Ilman lihamyllyä en olisi saanut luita mukaan seokseen.
Ethän tee äkillisiä muutoksia?
Sinun on myös tärkeää muistaa, ettei ruokintamuutoksia tule tehdä yhtäkkisesti, vaan pikkuhiljaa totuttelemalla. Tämä on erityisen tärkeää varsinkin, jos kissasi on tottunut syömään pelkkää kuivaruokaa. Tästä lisää tulevissa postauksissa.
Keskustele asioista eläinlääkärisi kanssa…
Tärkää tällaisessa muutosasiassa on myös huomioida kissan terveydentila. Jos, kissallasi on esim. todettu aineenvaihdunnallinen häiriö tai sairaus, ja varsinkin jos sillä on lääkitys menossa näihin asioihin, niin keskustele muutos aikeistasi ensin eläinlääkärisi kanssa. Valmisruoat sisältävät enemmän hilihydraatteja kuin raakaravinto, eli muutos saattaa aiheuttaa heilahduksen kissan veriarvoissa.
Entä Hinta?
Jos, sinulla on useampi kissa taloudessasi, niin ajatuksiisi tulee varmaan myös hintakysymys. Tuleeko tällainen raakaruokinta kallimmaksi, kun valmisruokaruokinta? Tähän en kuitenkaan osaa suorilta käsin vastata, sillä siihen vaikuttavat monet tekijät. Jos ostat tarvikkeita suurissa määrin ja teet suuria eriä, vaikkapa pakkaseen, niin sekin vaikuttaa hintaan. Samoin se, että kissasi terveydentila voi joiltakin osin kohentua raakaravinnon oikenlaisen mitoituksen myötä, jolloin säästö voi tulla vähentyneiden eläinlääkärillä käyntien myötä jne. Tässä voisikin olla meille mielenkiintoinen keskustelunaihe, vai mitä?
Te se itse…ainakin väillä…
Tässä nyt tämä yksi “resepti”
Zooplussalta, Concept for Life, Salmon Oil (*)
Zooplussalta, Felini, Complete, ravintolisä (*)
Stimulointia ennen ruokailua…
Niin, ja vielä tähän lopuksi. Jos vain mahdollista, niin pistä “leikiksi” kissasi kanssa ennen ateriointia, niin saat sen luontaisia tarpeita stimuloitua. Leikki vastaa kissasi saalistustarpeisiin.
Nappasin tuolta vielä tällaisen linkin, josta voi lukea lisää raakaravinnosta. Teksti on englanniksi, mutta on siellä kuviakin, niille jotka eivät englantia täysin taida.
https://hare-today.com/feline-nutrition
Tällaista tällä kertaa…
-Sirpa & kissat-