Tämä postaus sisältää affiliate-linkkejä, joiden kautta saan pienen komission, mikäli päädyt ostamaan tuotteen linkin kautta. Linkit on merkitty (*) merkillä. Komissioilla ylläpidän tätä blogia. Kiitos avustasi.
Tervehdys jälleen!
Edellisessä “mikä maksaa?”-tarinassa kerroinkin jo tietyistä hoidoista ja toimenpiteistä, mutta ne liittyivät pääasiassa eläinlääkärillä käynteihin, testeihin ja toimenpiteisiin liittyen persialaiskissan fyysiseen terveyteen ja sen ylläpitoon. Mutta tottahan on, että kissat, varsinkin tällaiset pitkäkarvaiset rodut, vaativat kaikennäköistä muutakin hoitoa ja huolenpitoa, jotta pysyvät terveinä ja tyytyväisinä, sekä fyysisesti, että psyykkisesti.
Osa seuraavista seikoista kuluttavat enemmän aikaa kuin varsinaista rahaa, mutta kuten olen jo aikaisemmin maininnut, niin aikakin on sitä rahaa…
Turkin hoito
Aloitetaanpa vaikka tuosta turkin hoidosta. Persialaisilla kun tuota turkkia kyllä riittää ja se vaatii lähes päivittäistä huoltoa pysyäkseen selvänä ja kauniina. Kampaa ja harjaa siis tarvitaan päivittäin ja jos kissoja on useampi, niin kuin kasvattajalla yleensä on, niin tähän on varattava riittävästi aikaa, jotta tilanne pysyisi hallinnassa. Kuten ystäväni Riitta kerran tuumasi, “eivät ole lasiskan ihmisen kissoja nuo persialaiset”. Tähän asiaan kannattaa kuitenkin panostaa, jotta kissat tottuvat tähän rutiiniin ja ovat kivoja käsitellä myös tulevissakin kodeissa.
Tästä päästäänkin sitten pesialaskissan pesuun ja kuivaukseen. En tässä käy sen kummemmin läpi prosessien kulkua, vaan lähinnä mitä tällainen vaatii, sekä ajallisesti, että rahallisesti. Ja kyllähän kissan pesu- ja hoitoaineetkin maksavat ja niitähän kyllä kuluu isommassa laumassa . Välineitäkin tarvitaan (kamman, harjan ja saksien lisäksi), ja tällä tarkoitan lähinnä sähköä vaativia laitteita kuten kuivaajaa, ja joskus tarvittavaa trimmeriä ja lämpömattoa ym.
Perustarvikkeet ja -tarpeet
Vaikkakin itse perusvälineet täytyy olla, oli sitten kissoja yksi, tai useampi, niin sähkö ei ole ilmaista, kuten olemme varsinkin viimevuosina saaneet kokea. Vettäkin kuluu yllättävän paljon, varsinkin kun on monta pesua vaativaa yksilöä. Ja onhan sanomattakin selvää, että vesi on arvokas luonnonvara ja sen kuluttamiseen kuuluukin liittyä kustannuksia. Usein tämä seikka jää kuitenkin huomioimatta, kun se saattaa tuntuu niin itsestään selvältä, että hanasta tulee nykyisin, sekä kylmää, että lämmintä (kustannus tämäkin) vettä, ja laskukin tulee monesti harvemmin kuin muista asioista, mutta tulee kun tulee kuitenkin.
Hoitamiseen on varattava aikaa
Yhden aikuisen persialaiskissan pesuun ja kuivaukseen saattaa kulua yhteensä jopa kolme tuntia. Tämä riippuu tietenkin monestakin eri seikasta, kuten turkin pituudesta, tiheydestä ja kissan suhtautumisesta asiaan ym, mutta aikaa siihen kuitenkin menee. Pesuun ei yleensä mene ihan yhtä kauan, kuin kuivaamiseen. Tärkeänä huomiona tähän, että persialainen on aina syytä kuivata täysin kuivaksi, jotta vältyttäisiin ihoon liittyviltä ikävyyksiltä. Ja onhan se kissallekin mukavampi kun saa kuivana ja lämpöisenä tepastella omiin touhuihiinsa. Ja onhan se meidänkin silmälle hienoa katsella ja kosketella hienoa, muhkeaa ja onnellista persialaiskissaa.
Tarvikkeiden ja pintojen puhtaanapito
Mitä enemmän kissoja taloudessa on, niin sitä enemmän täytyy myös löytyä tiettyjä perustarpeita tyydyttäviä/täyttäviä varusteita ja tarvikkeita ja myöskin riittävästi tilaa. Perusttarvikkeita ovat mm. käymälät, kuljetuslaatikot, raapimapuut/-matot, pesät/pedit, muita alustoja, leluja leikittämiseen, ruoka- ja juoma-astioita. Tilalla tarkoitan lattiapinta-alan lisäksi myös muuta oleskelu- ja kulkutiloja, kuten hyllyt ja muut tasot. Näistä varusteista ei tietenkään aiheudu päivittäistä kustannusta, mutta ovat useat kuitenkin enemmän ja/tai vähemmän kulutustarvikkeita, joita joutuu välillä uusimaan ja/tai kunnostamaan. Se mikä näiden kohdalla tuo niitä kustannuksia, on lähinnä niiden puhtaana pito, desinfiointi ja siihen kuluva aika.
Desinfiointi
Kissojen hiekkalaatikot, sekä kuljetuslaatikot, osa leikkikaluista ja kiinteistä alustoista, sekä muut kissojen käytössä olevat tasot ja pinnat (myös lattiat) on syytä, säännöllisten pesujen lisäksi myös desinfioida silloin tälloin (varsinkin monikissatalouksissa). Se, että miten ja millä keinoin sen tekee, ja tekeekö sen joidenkin tiettyjen aineiden avulla vai ei, onkin sitten jo toinen asia, ja siitä voidaan keskustella lisää tuonnempana, sillä keinoja ja tapoja on monia. Omasta tavastani kertoisin tässä kuitenkin sen verra, että käytän mielelläni Virkon-S nimistä ainetta pintojen desinfiointiin. Tämän aineen käyttöön kissalassa liitty omat huomiot ja käytännöt, ja niistä voit lukea lisää täältä.
Kiipeily- ja raapimispuut
Kipeily- ja raapimapuista sen verran, että olen itse kokenut hieman ongelmallisena pitää puhtaana kiinteällä karvoituksella varustettuja kiipeily- ja raapimispuita. Näiden perusrakenne kun koosttuu pääasiassa lastulevystä ja tiukasti puristetusta paperimassasta. Eli, eivät juuri kestä vesipesua. Olen joitakin päälystänyt uusiksi, kun ovat kuluneet läpi kankaiden osalta, mutta uudetkin kankaat ovat melko nopeasti kuluneet puhki, joten olisi ehkä parasta vain poistaa kangasosat ja hioa pinnat ja maalata jolollakin myrkyttömällä maalilla ja asettaa tarrakiinnityksellä iroitettavia tyynyjä jne. Mitään, ihan muuten toimivaa, kun ei mielestäni kuitenkaan kannata heittää noin vain pois.
Laatuun kannattaa investoida
Tämän edellä mainitun johdosta olenkin nykyisin päätynyt jatkossa investoida laadukkaampiin “puihin”, joskin ne ovat ostohetkellä kalliimpia. Säästöä siinä kuitenkin tulee, monenkin asian suhteen, siellä loppupäässä. Kodissamme on nykyisin yksi tällainen laadukkaampi raapimis- kiipeilypuu yhdistelmä ja ollen siihen erittäin tyytyväinen. Voin siis ihan täysillä suositella Natural Paradise Magnolia L-raapimapuuta (*), oli kissoja sitten yksi tai useampi. Tässä on mm. irroitettavat pehmusteet ja tyynyt ja se on erittäin tukeva painonsa johdosta. Runko ja tasot ovat tehty ihan kunnon kovasta puuvanerista ja ovat siten helposti puhdistettavissa ihan vedellä ja saippualla, vaikkei pintoja ole käsitelty ylimääräisillä aineilla. Näihin Natural Paradise raapimis- ja kiipeilytelineisiin löytyy myös varaosia (*). Löytyy sekä uusia tolppia, että pehmusteita.
Tiskaamista ja pyykin pesua
Ruoka- ja juoma-astioiden pesuun ei erillisiä toimenpiteitä tarvita, joskin hieman enemmänhän niistäkin tiskiä muodostuu, jos on paljon kissoja. Niiden kohdalla riittää ihan tiskaaminen muun tiskin yhteydessä. Toista on sitten kissojen kankaiset pedit ja muut alustat, sekä kissojen pesujen yhteydessä muodostuva pyyhepyykki. Monikissataloudessa, kuten täällä, pyykkikone on jatkuvassa ja kovassa käytössä. Eikä näitä varusteita niin vain sinne koneeseen kannata laitta, vaan niistä on tietysti hyvä ennen pesua poistaa enimmät karvat ja muut mahdolliset irtonaiset, tavalla tai toisella. Täällä meillä kissat saavat viettävät aikaansa myöskin sängyissä, sekä päivisin, että öisin, joten sänkyvaateitakin täällä puhdistetaan ja pestään hyvin usein. Eli, aikaa, vettä ja sähköä kuluu taas jälleen. Tähän kohtaan huomiona se seikka, että mitä ahkerammin kissaansa harjaa ja säännölisesti pesee, niin sitä vähemmän niitä karvoja sitten on noissa varusteissa ja yleensäkin “huushollissa”.
Siivoamista, desinfiointia ja puhdistusta siis sisältyy aikamoisesti kasvattajan arkeen. Tässä täytyneekin korostaa vielä pölynimurin käyttöä, jatkuvaa pintojen pyyhkimistä ja “vahinkojen” korjaamista.
Muita arvoja antava harrastus
Ja, ONNEKSI tätä touhua ei tehdä rahankiilto silmissä, sillä jokainen pystyy varmaan jo päätellä sen, näiden kirjoituksienkin perusteella, ettei tällainen kasvatustoiminta ole mitään rahallisesti kannattavaa toimintaa. Tätä tehdään rakkaudesta näihin ihaniin kissoihin ja rodun edistämiseksi! Kuten äitinikin joskus sanoi… “On se kumma, että aina sinulla pitää jokin riesa olla!” Eli, hieno harrastus, jossa saa olla kosketuksissa eläinten kanssa ja kokea monta ihmettä ja onnellisuuden hetkeä…ihan niin kuin elämässä kuuluukin.
Tällaista tällä kertaa…
– Sirpa & Kissat –